GENSYN MED MARGÅRD

 

 

Maren og Gunnild – Stuepiger på Margård I 60`erne.


Som ganske unge var Maren og Gunnild I deres sommerferie stuepiger på Margård. Godset var kun beboet I sommerhalvåret, da ejeren, oberst Carl-Gustav Schöller, hovedparten af året boede I Randers. Om sommeren flyttede familien til Margård sammen med deres egen hushjælp – og som ekstra hjælp blev først Maren I 1960 og 1961 og siden Gunnild de to efterfølgende somre ansat som stuepiger/ barnepige.

Deres forældre havde tidligere været forvalterpar på flere store herregårde og godser og da de så annoncen I avisen, “Sommerjob på Margård”, syntes de, at det kunne være sjovt for deres døtre at opleve stemningen på et gods.

 
Maren-Gunnild-800x565.jpg
 

Arbejdet på Margård bestod hovedsaglig af hovedrengøring af hovedbygningen – og det var ikke noget, der kunne overståes på et par dage. Der blev startet I den ene ende, hvor alt blev gjort grundigt rent fra gulv til loft. Et stort og tidskrævende arbejde var især pudsning af alle vinduerne, som der var et utal af – enkelte ruder med gamle inskriptioner fra tidligere besøgende. Først skulle alle ruderne vaskes og derefter efterpudses med sammenkrøllet avispapir – det var før mikrofiberkludens opfindelse! Et andet tidskrævende område var det store bibliotek med bøger fra gulv til loft, hvor man måtte stå på en stige for at nå op og børste hver enkelt bog af. Selv om rengøringen fyldte det meste af dagen, så var der to piger om det, hvilket betød, at de kunne snakke sammen, mens der blev arbejdet – så det blev ganske hyggeligt.

Ud over rengøring var der I hverdagen også ting som at forberede måltiderne. Der var en stor køkkenhave, hvor der blev hentet frugt og mange grønsager. Pigerne spiste sammen I et anretteværelse ved siden af køkkenet, hvor de sad ved et bord med skøn udsigt til parken. Fru Schöller spiste I spisestuen.Den ene sommer, hvor den ældste søn, Hans Christian Schöller, boede på avlsgården, kom han ofte og spiste frokost sammen med fru Schöller. Han havde sin store hundehvalp med, en rottweiler. Den blev under frokosten passet af pigerne I køkkenet, hvor de med glæde delte deres medister eller frikadeller med den. Dette var dog – da det blev opdaget – absolut ikke velset, idet dens mad (hundefoder) normalt var nøje afmålt. Enkelte gange, hvor stuepigen fra Randers havde fri, spurgte fru Schöller den anden pige, om hun ville spise frokost sammen med hende I spisestuen. Dette var ganske hyggeligt, hvor fruen så fortalte mange episoder fra sit liv.

Efter “arbejdstid” hyggede pigerne sig sammen. De gik af og til kiosken I Vigerslev, hvor de kunne købe slik og lignende, eller de besøgte det gæstfrie gartnerpar, som boede I en lejlighed I kælderetagen.. Her blev der serveret aftenskaffe og samtidig vist “Maverick” -serien I fjernsynet. Ellers var der hygge på pigernes fælles værelse på loftetagen. Værelset var hyggeligt, men når de skulle på badeværelset, måtte de gå lidt hen ad en ret mørk gang, hvor der for enden af gangen var indgang til et “ubeboet” loft, hvor der – efter upålidelige kilder – skulle bo en “ Grå dame”. De mødte hende dog aldrig.

Om sommeren var der af og til besøg. Oberst Schöllers svigermor af første ægteskab, fru Conrau, tilbragte en uges tid på godset – hun var en meget sød og aristokratisk dame. Oberst Schöller kom jævnligt I weekenderne, hvor også der af og til kom andre på besøg. Andre gange var et par børnebørn på besøg, hvilket betød mere liv på godset. En stor begivenhed på godset var, da godset havde været I slægten Grüners eje I 200 år. Det skulle fejres med en stor fest og alle sejl blev sat til. I ugerne inden festen kom en flok nabokoner, som bænket omkring bordet I anretteværelset pudsede sølvtøj I lange baner. Der blev dækket op I havestuen på et meget langt bord med smukt porcelæn, blomsterarrangementer og flotte kandelabre. Gæsterne, som hovedsagligt var fra de andre fynske godser, var meget elegant klædte. Kvinderne var I store, lange kjoler og bar glitrende smykker og flere af herrerne var I flotte gallauniformer med diverse medaljer. En spændene oplevelse for en 15 årig pige, som kunne iagttage gæsterne gennem et lille vindue I en gangdør.

For Marens vedkommende blev opholdet på Margård starten på et bekendtskab med den ældste søn, Hans Christian. Dette udviklede sig I positiv retning og endte med ægteskab I 1969, hvor de blev gift I den danske ambassade I New Delhi, hvor Hans Christian var udstationeret for UN. Senere bosatte de sig på avlsgården, hvor livet på gården for Maren medførte nye og anderledes oplevelser. Udover den daglige drift af landbruget, deltog de i stor selskabelighed som f.eks.jagtmiddage og store fester med dresscoden “galla” – dels på Margård og dels på de omkringliggende herregårde. Ægteskabet blev ophævet I 1977.

Efter knap 60 år var det en spændende oplevelse at gense Margård – en herlig rejse på “ Memory Lane”, hvor glemte episoder dukkede op igen. Også dejligt at se, at de nuværende ejere – med stor respekt for det oprindelige – formår at forene den gamle historiske bygning med nutidens krav til beboelse – og dertil ønskes al mulig held og lykke!

 

Margaard-bryllup-800x525.jpg

SELSKABER


Margård Gods tilbyder den eksklusive og smukke Havesal til bryllupper, konfirmationer, receptioner, etc. En stor og lys sal på 80 kvm. med udsigt til haven og gårdsplanen. De naturskønne omgivelser omkring godset er med til at skabe de perfekte rammer til en uforglemmelig dag.


Margård Gods tilbyder den eksklusive Havesal med de smukke rokokodekorationer til afholdelse af møder og foredrag. En stor og lys sal på 80 kvm. med udsigt til haven og gårdspladsen. Udover Havesalen kan I i eventuelle pauser også vælge at benytte Pejsestuen eller nyde de naturskønne omgivelser omkring godset.Svend Ove boede i 40’erne med sine forældre i gartnerboligen i kælderen, hvor forældrene var ansat til at passe hovedbygningen og haven.